Hvordan bytte forsikringsselskap

Å bytte forsikringsselskap er enkelt og kostnadsfritt, og det kan hjelpe deg med å spare penger. Denne artikkelen gir deg en enkel guide til hvordan du vurderer dine nåværende forsikringer, sammenligner tilbud, og bytter til et selskap som passer dine behov bedre.

Uansett om du er en privatperson eller representerer en bedrift, kan en gjennomgang og justering av forsikringsavtaler bidra til bedre vilkår og potensielt lavere kostnader. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom prosessen med å vurdere, sammenligne og bytte forsikringsselskap, slik at du kan være trygg på at du har de mest fordelaktige forsikringsbetingelsene som passer til dine behov.

Trafikkforsikringsavgift 2023

Hvorfor bytte forsikringsselskap

Bytte av forsikringsselskap er en enkel måte å redusere kostnader og spare penger. Dette spesielt fordi priser og vilkår ofte endres over tid. Her er noen hovedgrunner til at det kan være fordelaktig å bytte:

Enkel prosess uten bindingstid

For skadeforsikringer som bil-, innbo- og husforsikring (alt som ikke er personforsikringer) er det som regel kun én måneds oppsigelsestid. Det er ingen bindingstid eller ekstra kostnad knyttet til bytte av forsikringsselskap. Når du velger å bytte, vil det nye forsikringsselskapet ta seg av overgangsprosessen, inkludert oppsigelsen til ditt nåværende selskap, noe som gjør det enkelt og problemfritt for deg.

Prisøkning over tid

Mange forsikringstakere opplever at premiene øker år for år. Dette er ofte på grunn av justeringer i tråd med konsumprisindeksen samt generelle prisøkninger. Langvarige kunder hos et forsikringsselskap betaler ofte mer enn nye kunder.

Mangel på belønning for lojalitet

Forsikringsselskaper følger faste retningslinjer for kundebehandling og gjør ikke forskjell på lojale kunder, hverken i skadeoppgjør eller prismessig. Derfor er det ofte ingen fordel ved å forbli hos det samme selskapet over flere år hvis du finner en bedre avtale et annet sted.

Dekning som passer dine behov

Livssituasjoner endrer seg, og det som en gang var en perfekt forsikringspakke, er kanskje ikke lenger den beste løsningen for deg.

Vurder dine forsikringer regelmessig. Dette vil sikre at du ikke bare sparer penger, men at du også har oppdaterte dekninger.

 

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Hvordan bytte forsikringsselskap

Innhenting av tilbud

For å starte prosessen med å bytte forsikringsselskap, har du flere alternativer. Det enkleste er å ta direkte kontakt med et forsikringsselskap du vurderer å bytte til. Dette kan du gjøre over telefonen, hvor du kan diskutere dine behov og få et tilpasset tilbud. Alternativt tilbyr mange forsikringsselskaper online kalkulatorer på sine nettsider, hvor du selv kan regne ut priser basert på dine nåværende forsikringer og ønskede dekninger. En enda mer effektiv metode er å bruke en sammenligningstjeneste som Forsikro.no. Her fyller du ut et enkelt og uforpliktende skjema med informasjon om dine eksisterende forsikringer og ønsker for ny dekning. Deretter vil du bli kontaktet av opptil tre forskjellige forsikringsselskaper, og du kan selv velge det tilbudet som passer deg best, både i pris og dekning.

Du trenger ikke vente på hovedforfall for å bytte

Det er viktig å merke seg at du ikke trenger å vente til hovedforfall for å bytte forsikringsselskap. På skadeforsikringer, som bil- og husforsikring, er det en oppsigelsestid på kun én måned. Det nye forsikringsselskapet vil ta hånd om alle nødvendige formaliteter, inkludert oppsigelsen av dine nåværende forsikringer, noe som gjør bytteprosessen problemfri for deg. Det er ingen kostnad eller bindingstid når du bytter forsikringsselskap.

Karenstid på personforsikring

Når det gjelder livsforsikringer, er prosessen litt annerledes. Du må først fylle ut et helseskjema etter at du har avtalt bytte med et nytt forsikringsselskap. Godkjenningsprosessen for dette skjemaet kan variere i lengde, fra noen timer til flere uker, avhengig av de helseopplysningene du oppgir. Det er ingen bindingstid for bytte av livsforsikringer. Hvis du beholder samme dekningsnivå på din nye forsikring, vil det ikke være noen karenstid. Men hvis du velger å øke dekningene, for eksempel øke utbetalingssummen på en livsforsikring fra 1 million til 2 millioner kroner, vil det nye beløpet over den opprinnelige millionen være underlagt en karenstid på seks måneder.

Ved å bytte forsikringsselskap kan du tilpasse dine forsikringer til dine nåværende behov og økonomiske situasjon, og potensielt oppnå betydelige besparelser. Husk å alltid vurdere dine personlige og økonomiske behov når du velger ny forsikring.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring
forsikringsrådgiver ordner oppsigelsen

Hvordan sammenligne tilbud

Når du vurderer å bytte forsikringsselskap, er det viktig å først sjekke og sammenligne tilbudene grundig. Her er noen steg og tips for å gjøre denne prosessen mer effektiv:

Vurder dine nåværende forsikringer

Ta en gjennomgang av de forsikringene du allerede har. Vurder om dine forsikringsbehov har endret seg siden du sist tegnet eller fornyet dem. Kanskje du har flyttet, kjøpt ny bil, endret familieforhold, eller andre livsendringer som påvirker dine forsikringsbehov.

Bestem hvilke dekninger du trenger

Tenk over hvilke typer forsikringer og hvilket dekningsnivå som er nødvendig for din nåværende situasjon. Dette kan inkludere alt fra bolig- og innboforsikring til bil- og livsforsikring.

Bruk sammenligningstjenester som Forsikro.no

For å effektivisere prosessen med å sammenligne forsikringstilbud, kan du benytte deg av sammenligningstjenester som Forsikro.no. Ved å fylle ut et enkelt skjema med informasjon om dine nåværende forsikringer og ønskede dekninger, vil du kunne motta tilbud fra flere forsikringsselskaper. Dette gir deg en oversiktlig sammenligning av hva ulike selskaper kan tilby.

Se opp for egenandeler og dekningsdetaljer

Når du vurderer de ulike tilbudene, vær spesielt oppmerksom på størrelsen på egenandelene og detaljene i dekningene. Noen ganger kan et tilsynelatende billigere tilbud ha høyere egenandeler eller mindre dekning, noe som kan være kostbart i det lange løp.

Gå gjennom tilbudene nøye

Det er viktig å ikke bare se på pris, men også på vilkårene og dekningene som tilbys. Sørg for at de nye forsikringene matcher eller overgår dekningen du allerede har. De fleste store forsikringsselskaper tilbyr lignende dekninger, men det kan være variasjoner som er verdt å merke seg.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Vurder dine forsikringsbehov

Når du skal bytte forsikringsselskap, er det lurt å ta en grundig gjennomgang av dine forsikringsbehov. Livet endrer seg, og det samme gjør dine forsikringsbehov. Her er noen viktige punkter å vurdere:

Årlig kjørelengde

Har du endret kjøremønster nylig? Kanskje du kjører mer eller mindre enn tidligere. Dette kan påvirke hvilken årlig kjørelengde på bilforsikringen som er mest hensiktsmessig for deg. Hvis du for eksempel har redusert din årlige kjørelengde betydelig, vil det å skru ned kjørelengden på forsikringen føre til en stor prisreduksjon.

Dekning på bilen

Tenk over alderen og verdien på bilen din. For eldre biler kan det noen ganger være mer økonomisk å bytte fra kasko til delkasko. Kaskoforsikring er ofte mer kostbar, og hvis bilens verdi ikke lenger rettferdiggjør en slik dekning, kan du spare penger ved å velge en mindre omfattende forsikring.

Oppdater forsikringer etter livsendringer

Har det skjedd endringer i ditt liv som påvirker dine forsikringsbehov? Dette kan inkludere alt fra å flytte til et nytt hjem, endringer i familiestørrelse, eller nye verdifulle eiendeler som bør forsikres.

Årlig gjennomgang av forsikringer

Det er lurt å vurdere forsikringene dine årlig. Dette sikrer at dine dekninger er oppdatert og tilpasset ditt nåværende behov. Ved å holde forsikringene oppdaterte, unngår du å betale for unødvendig dekning og sikrer at du er tilstrekkelig forsikret i tilfelle en hendelse.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring
oppsigelsestid bytte forsikring

Håndtere mottilbud fra tidligere forsikringsselskap

Når du benytter deg av en tjeneste som Forsikro.no for å bytte forsikringsselskap, kan det hende at ditt nåværende selskap kommer med et mottilbud. Her er noen råd for hvordan du bør forholde deg til slike situasjoner.

Vurdering av tilbudene

Mottar du et mottilbud fra ditt nåværende forsikringsselskap, er det viktig å sammenligne det nøye med de andre tilbudene du har fått. Se på alle punkter som pris, dekninger, og egenandeler. Vær oppmerksom på at noen mottilbud kan virke fristende på kort sikt, men ikke nødvendigvis er det beste valget på lang sikt.

Langtidseffekten av mottilbudet

Det er viktig å vurdere varigheten av mottilbudet. Mange mottilbud varer bare til neste hovedforfall, hvorpå prisene kan stige igjen. Vurder derfor nøye om mottilbudet faktisk gir en varig økonomisk fordel.

Fordeler med å bytte ved bedre tilbud

Hvis du har mottatt et bedre tilbud fra et annet selskap, kan det ofte lønne seg å bytte, selv om ditt nåværende forsikringsselskap gir deg et mottilbud. Langsiktige besparelser og bedre dekning bør veie tyngre enn en midlertidig prisreduksjon.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Forhåndsbetalt forsikring og tilbakebetaling

Når du betaler forsikringen din sjeldnere enn månedlig, som kvartalsvis, halvårlig eller årlig, og bestemmer deg for å bytte forsikringsselskap, har du fortsatt rett til å få tilbakebetalt de forhåndsbetalte beløpene. Det er nemlig ingen bindingstid på forsikringer. Dette gir deg friheten til å bytte selskap når du selv ønsker, selv etter å ha betalt forsikringspremien for en lengre periode på forhånd.

Prosessen for tilbakebetaling er enkel. Når du bytter til et nytt forsikringsselskap, vil ditt tidligere forsikringsselskap beregne hvor mye av den forhåndsbetalte premien som ikke er brukt. Dette beløpet vil bli tilbakebetalt til deg. For eksempel, hvis du har betalt for et helt års forsikring, men bestemmer deg for å bytte selskap etter seks måneder, har du rett til å få tilbakebetalt den ubrukte delen av premien for de resterende seks månedene. Tilbakebetalingen sikrer at du ikke taper penger på grunn av endringen, og at du kun betaler for den perioden forsikringen var i kraft hos det tidligere selskapet.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Vanlige spørsmål og svar

Kan man bytte hvis man allerede har betalt for hele året?

Ja, det er fullt mulig å bytte forsikringsselskap selv om du har betalt forsikringspremien for et helt år på forhånd. I slike tilfeller vil du motta tilbakebetaling for den ubrukte delen av forsikringsperioden fra ditt nåværende forsikringsselskap.

Når er det best å bytte forsikringsselskap?

Siden 1. januar 2006 har du hatt muligheten til å bytte forsikringsselskap når som helst, uten å måtte vente på hovedforfall. Det nye forsikringsselskapet vil ta seg av alt knyttet til byttet, noe som gjør prosessen smidig og enkel for deg. På generelt basis bør du bytte forsikringsselskap en gang i året.

Hva skjer når man bytter forsikringsselskap?

Ditt nye forsikringsselskap vil vanligvis håndtere hele overføringsprosessen av dine forsikringer. De vil informere deg dersom det er noen spesielle skritt du selv må ta. For personforsikringer som krever et utfylt helseskjema, samt barneforsikringer, må du ofte stå for oppsigelsen selv.

Blir bilforsikring avsluttet ved salg av bil?

Ja, når en bil selges, blir forsikringen automatisk avsluttet fra det øyeblikket salgsmeldingen er godkjent av Statens vegvesen. Dette sikrer at forsikringen ikke lenger er knyttet til den tidligere eieren av bilen.

Hva er oppsigelsestiden på forsikring?

Ifølge Forsikringsavtaleloven har du rett til å si opp en forsikringsavtale med én måneds varsel. Dette gjelder uansett tidspunkt i løpet av året. Når du bytter forsikringer vil det nye selskapet ditt sende oppsigelse til nåværende selskap med èn måneds oppsigelse.

Hvor ofte kan man bytte forsikring?

Du har friheten til å bytte forsikringsselskap når du vil. Tidligere var det slik at forsikringer kun kunne byttes ved hovedforfall, men nå kan du si opp avtalen med én måneds varsel når som helst. Det nye forsikringsselskapet vil ta seg av det praktiske ved byttet.

Har man angrerett på forsikring?

Ja, du har angrerett for forsikringsavtaler. For skadeforsikringer er angrefristen 14 dager, mens for personforsikringer er fristen 30 dager. Angrefristen begynner fra avtalen er inngått og du har mottatt alle nødvendige opplysninger. Du trenger ikke å oppgi noen grunn for å benytte deg av angreretten.

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Gratis og uforpliktende

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne

Tryg Barneforsikring
Ibis forsikring
Storebrand-mobil
bilforsikring frende
If barneforsikring
gjensidige barneforsikring

Det har aldri vært enklere å sammenligne forsikringer