Alt om bonus på bilforsikringen

Bilforsikring er en nødvendig utgift for alle som eier en bil, men det betyr ikke at du må betale mer enn nødvendig. En av måtene du kan spare penger på bilforsikring er å utnytte bonusen din.

Men hva er bonus på bilforsikring, og hvordan fungerer det? I denne artikkelen skal vi forklare alt du trenger å vite om bonus på bilforsikring, og hvordan du kan øke den og overføre den til andre.

Hva er bonus på bilforsikring?

Bonus på bilforsikring er en rabatt som du får for hvert år du kjører uten å forårsake eller melde en skade som dekkes av forsikringen din. Bonusen gjelder både for ansvarsforsikringen og kaskoforsikringen, som er de to hoveddelene av en bilforsikring.

Ansvarsforsikringen er lovpålagt, og dekker skader du påfører andre personer eller ting med bilen din, mens kaskoforsikringen dekker skader på din egen bil, samt tyveri, brann og glasskader.

Bonusen din gir deg en prosentvis reduksjon i prisen på bilforsikringen din. Jo høyere bonus, jo lavere pris. Toppbonusen er vanligvis 75 prosent, men noen forsikringsselskaper tilbyr også 80 prosent som et valgfritt nivå.

Det betyr at hvis full pris på bilforsikringen er 20 000 kroner, vil du med 75 prosent bonus betale omtrent 5 000 kroner, mens du med 80 prosent bonus vil betale omtrent 4 000 kroner.

Eksempel: Hvis full pris på bilforsikringen er 20 000 kroner, vil du med 75 prosent bonus betale omtrent 5 000 kroner, mens du med 80 prosent bonus vil betale omtrent 4 000 kroner.

Hvilke typer bilforsikring finnes det?

Når du skal velge bilforsikring, har du flere alternativer å velge mellom. Det finnes tre hovedtyper av bilforsikring: ansvarsforsikring, delkasko og fullkasko. Disse typene har forskjellig dekningsomfang og pris. Det er viktig å velge den typen som passer best til deg og din bil.

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikring er den billigste og enkleste typen av bilforsikring. Den er også den eneste typen som er obligatorisk i Norge. Ansvarsforsikring dekker kun skader som du påfører andre med bilen din, for eksempel personskader, materielle skader eller rettslige krav. Ansvarsforsikring dekker ikke skader på din egen bil, uansett om du har skylden eller ikke.

Delkasko

Delkasko er en mellomting mellom ansvarsforsikring og fullkasko. Delkasko gir deg samme dekning som ansvarsforsikring, men i tillegg dekker den noen skader på din egen bil som ikke skyldes din egen feil. Dette kan være skader som følge av brann, tyveri, hærverk, glassruteskade eller naturskader. Delkasko gir deg også veihjelp eller redning hvis du får problemer med bilen din. Delkasko dekker ikke skader på din egen bil som skyldes kollisjon, utforkjøring eller velt.

Egenandel ved skade på glassrute bruker vanligvis å ligge på rundt 2.500 kroner.

Fullkasko

Fullkasko (eller Kasko som det også kalles) er den dyreste og mest omfattende typen av bilforsikring foruten om toppdekning. Fullkasko gir deg samme dekning som delkasko, men i tillegg dekker den alle skader på din egen bil, uavhengig av om du har skylden eller ikke. Dette kan være skader som skyldes kollisjon, utforkjøring, velt eller andre ytre påvirkninger. Fullkasko kan også gi deg leiebil hvis bilen din må repareres etter en skade – men dette er ofte et valgfritt tilleggsvalg. Noen forsikringsselskaper tilbyr også som nevnt en utvidet form for fullkasko, som kan kalles toppkasko eller super kasko. Disse typene gir deg gjerne ekstra dekning for maskinskade, lakk- og karosseriskade, utstyr og tilbehør.

Når du skal velge hvilken type bilforsikring du vil ha, bør du vurdere hvor gammel og verdifull bilen din er, hvor mye du kjører med den, hvor stor risiko du har for å få skader, og hvor mye du er villig til å betale i premie og egenandel. Du bør også sammenligne priser og vilkår hos ulike forsikringsselskaper, for å finne den beste løsningen for deg og din bil.

Hvordan virker bonus på bilforsikring?

Bonusen din øker med 10 prosentpoeng for hvert år du kjører uten å bruke forsikringen din til å dekke en skade. Det vil si at hvis du starter med en startbonus på 40 prosent, vil du etter ett år ha 50 prosent, etter to år ha 60 prosent, og så videre.

Vanlig startbonus er vanligvis 60 prosent i dag.

Når du har nådd 70 prosent, må du vente i tre eller fem år før du kan gå opp til 75 prosent. Hvis du har valgt 80 prosent som toppbonus, må du vente i ytterligere tre eller fem år før du kan nå det nivået.

Hvordan miste bonus på bilforsikring?

Hvis du derimot bruker forsikringen din til å dekke en skade som du har forårsaket eller meldt, vil bonusen din reduseres med 10 prosentpoeng ved neste forfall. Det betyr at hvis du har 60 prosent bonus og får en skade, vil du gå ned til 50 prosent ved neste forfall.

Det er imidlertid noen unntak fra denne regelen. Du mister ikke bonus ved skader som skyldes brann, tyveri, redning eller glasskader. Hvis du har 75 prosent bonus på fjerde året eller mer, vil du heller ikke miste bonus ved første skade, men bli stående på 75 prosent første år. Hvis du har valgt 80 prosent som toppbonus, vil du miste 10 prosentpoeng ved første skade og gå ned til 70 prosent. Merk, det er som regel bare noen få selskaper som tilbyr 80 prosent.

Bonus på bilforsikring første bil

Første gang du tegner en bilforsikring vil du få en startbonus. Startbonusen er den bonusen du begynner med når du kjøper din første bilforsikring. De fleste forsikringsselskapene tilbyr en startbonus på 60 prosent som nevnt. Noen kan derimot gi deg så høy som 60 eller 70 prosent i startbonus.

Startbonusen avhenger ofte av situasjonen rundt. Noen kan få høyere startbonus med spesielle øvelseskjøringsordninger, og de som har kjørt firmabil i lengere tid kan også – i enkelte selskap – starte høyere. Det finnes også forbundsavtaler som kan bidra til å gi en høyere startbonus i enkelte forsikringsselskaper.

Bonus på bilforsikring ektefelle

Hvis du har en ektefelle eller samboer som også kjører bilen din, kan du legge vedkommende til som medforsikret på bilforsikringen din. Det betyr at dere begge får samme bonus på bilforsikringen, og at dere kan bytte på å kjøre bilen uten å påvirke bonusen.

Hvis dere har to biler, kan dere også få samme bonus på begge bilene, så lenge dere har forsikring i samme selskap. Det kan være lurt å sjekke med forsikringsselskapet ditt om de tilbyr denne muligheten, og hva slags vilkår som gjelder.

Bonus på bilforsikring skilsmisse

Hvis du og din ektefelle eller samboer skiller lag, kan det påvirke bonusen deres på bilforsikring. Hvis dere har hatt felles bilforsikring, må dere dele bonusen mellom dere når dere skal ha hver deres bilforsikring.

Hvordan dere deler bonusen avhenger av hvor lenge dere har vært sammen, hvor lenge dere har hatt felles bilforsikring, og hvem som har kjørt mest med bilen. Det er ingen fast regel for hvordan bonusen skal deles, så det kan være lurt å snakke med forsikringsselskapet deres om hvordan dere kan løse det på en rettferdig måte.

Overføre bonus på bilforsikring

Hvis du bytter forsikringsselskap, kan du overføre bonusen din til det nye selskapet. Det betyr at du beholder den samme bonusen som du hadde i det gamle selskapet, og slipper å starte på nytt.

For å overføre bonusen din må du be det gamle selskapet om en bonusbekreftelse, som du sender til det nye selskapet. Bonusbekreftelsen viser hvor høy bonus du har, og hvor lenge du har hatt den. Du må overføre bonusen din innen tre år etter at du sa opp den gamle forsikringen, ellers vil den bli nullstilt.

Overføre bonus på bilforsikring til barn

Enkelte forsikringsselskaper kan la deg overføre bonusen din til barnet ditt, men dette varierer veldig. Det beste å gjøre er å ta kontakt med ulike forsikringsselskap og forhøre seg om deres løsninger for dette.

Maks bonus på bilforsikring

Maksimal bonus på bilforsikring er 75 eller 80 prosent, avhengig av hvilket forsikringsselskap du velger. De fleste forsikringsselskapene har 75 prosent som toppbonus, men noen tilbyr også 80 prosent som et valgfritt nivå.

Øke bonus på bilforsikring

Den beste måten å øke bonusen din på bilforsikring er å kjøre skadefritt. For hvert år du kjører uten å bruke forsikringen din til å dekke en skade, vil bonusen din øke med 10 prosentpoeng. Når du når 70 prosent vil du derimot måtte være på det trinnet i flere år (varierer avhengig av selskap) før du når maksbonus.

Bonusstigen ser slik ut i de fleste forsikringsselskaper:

Ved tegning av første bilforsikring: 60 prosent (startbonus)
Etter 1 år: 70 prosent (1 år)
Etter 2 år: 70 prosent (2 år)
Etter 3 år: 70 prosent (3 år)
Etter 4 år: 75 prosent (1 år)
Etter 5 år: 75 prosent (2 år)
Etter 6 år: 75 prosent (3 år)
Etter 7 år: 75 prosent (i mer enn 3 år, bonusfri skade)

Dette eksemplet tar for seg en situasjon der du kjører skadefritt i hele perioden. Merk også at antall år du må være på de forskjellige prosentene kan variere fra selskap til selskap.

Øke bonusen din på bilforsikring fort:

Velg en høyere egenandel

En effektiv måte å spare bonus på er å velge en høyere egenandel for din bilforsikring. Dette fører til at du sparer penger på forsikringen, som du i stedet kan sette inn i en bufferkonto. Ved mindre skader, er det lurt å bruke midler fra denne kontoen. Dette øker sannsynligheten for at du raskt sparer opp bonus og oppnår den rimeligste prisen på din forsikring.

Kjøp en sikrere bil

En sikrere bil kan også bidra til å forebygge skader, og dermed bevare bonusen din. Noen av faktorene som påvirker sikkerheten til en bil er alder, størrelse, vekt, motorstyrke, kollisjonstestresultater og sikkerhetsutstyr.

Kjør mindre

Hvis du kjører mindre med bilen din, vil du få en lavere premie på bilforsikringen din, fordi du har mindre sjanse for å være involvert i en ulykke. Du vil også spare penger på drivstoff og vedlikehold.

Avslutning

Dette var noen tips om hvordan du kan spare penger på bilforsikring med bonus. Hvis du vil vite mer om bonus på bilforsikring, eller sammenligne priser og vilkår hos ulike forsikringsselskaper, kan du lese mer om oss her på Forsikro.no, som er en uavhengig nettside som hjelper deg med å finne den beste bilforsikringen for deg.

Lykke til med å spare penger på bilforsikringen din!

Ofte stilte spørsmål

Her er noen svar på de vanlige spørsmålene om bonus på bilforsikring:

Hva betyr 75% bonus 1 år?

Det betyr at du har hatt 75 prosent bonus i ett år, og at du vil få samme bonus neste år hvis du ikke får noen skader. Hvis du har 75 prosent bonus på fjerde året eller mer, vil du ikke miste bonus ved første skade, men bli stående på 75 prosent første år.

Kan man arve bonus?

Ja, du kan overføre noe av bonusen din til et barn som skal kjøpe sin første bilforsikring. Det betyr at barnet ditt får en høyere startbonus enn vanlig, og dermed en lavere pris på bilforsikringen. Hvor mye bonus du kan overføre til barnet ditt avhenger av hvor høy bonus du har selv, og hvor gammelt barnet ditt er. Jo høyere bonus du har, jo mer kan du overføre. Jo yngre barnet ditt er, jo mindre kan du overføre. Du kan ikke overføre mer enn 50 prosent av din egen bonus til barnet ditt.

Hva er maks bonus på bilforsikring?

Maksimal bonus på bilforsikring er 75 eller 80 prosent, avhengig av hvilket forsikringsselskap du velger. De fleste forsikringsselskapene har 75 prosent som toppbonus, men noen tilbyr også 80 prosent som et valgfritt nivå. Hvis du vil ha 80 prosent som toppbonus, må du vanligvis betale litt ekstra i premie, og vente lenger før du når det nivået.

Hvor ofte øker bonus forsikring?

Bonusen din øker med 10 prosentpoeng for hvert år du kjører uten å bruke forsikringen din til å dekke en skade. Det vil si at hvis du starter med en startbonus på 40 prosent, vil du etter ett år ha 50 prosent, etter to år ha 60 prosent, og så videre. Når du har nådd 70 prosent, må du vente i tre eller fem år før du kan gå opp til 75 prosent. Hvis du har valgt 80 prosent som toppbonus, må du vente i ytterligere tre eller fem år før du kan nå det nivået.

Kan forsikring stå på medeier?

Ja, hvis du har en ektefelle eller samboer som også kjører bilen din, kan du legge vedkommende til som medforsikret på bilforsikringen din. Det betyr at dere begge får samme bonus på bilforsikringen, og at dere kan bytte på å kjøre bilen uten å påvirke bonusen. Hvis dere har to biler, kan dere også få samme bonus på begge bilene, så lenge dere har forsikring i samme selskap.