Gjelder bilforsikringen når jeg låner ut bilen?

Å låne ut bilen kan være en fin gest, men det er viktig å kjenne til hva dette betyr for bilforsikringen din. Skal du gi nøklene til en venn, eller kanskje du vurderer å tjene litt ekstra gjennom en bildelingsplattform? Uansett situasjon er det viktig å forstå hvordan forsikringsdekningen din påvirkes når bilen ikke er under din kontroll. Denne artikkelen vil gi deg innsikten du trenger for å låne ut bilen med god samvittighet.

  • Ønsker du å lære mer om bilforsikring? Les vår komplette guide her.

Bilforsikring ved utlån

Når du overrekker bilnøklene til noen andre, overfører du også et midlertidig ansvar. Men hva skjer med forsikringen i dette tidsrommet? For de fleste forsikringsselskaper, er hovedregelen enkel: Bilforsikringen følger bilen. Dette betyr at din forsikringspolise fortsatt gjelder, selv når en annen person sitter bak rattet. Men, det er noen viktige detaljer du bør være oppmerksom på.

Ansvar og egenandel

Uansett hvem som kjører, hvis en ulykke inntreffer, er det du som forsikringstaker som står ansvarlig for egenandelen. Og om skaden resulterer i et bonustap, vil det også reflekteres i din fremtidige premie. Derfor er det avgjørende at personen som låner bilen er klar over disse potensielle økonomiske konsekvensene.

Ønsker du å innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper? Trykk her.

Unge førere og forsikringsavtalen

Har du en avtale som spesifiserer at alle førere er over en viss alder, for eksempel 23 år, og låner bort bilen til noen yngre, kan det få konsekvenser. Forsikringsselskapet må informeres for å justere vilkårene og dekningen deretter, noe som kan medføre ekstra kostnader. Dersom du ikke informerer selskapet på forhånd om at det vil være en ung sjåfør så vil du få forhøyet egenandel dersom det oppstår en skade. Det kan også oppstå avkortninger.

Utleie gjennom tjenester

Planlegger du å leie ut bilen via en tjeneste som Getaround eller Nabobil, er det viktig å dobbeltsjekke vilkårene i forsikringsavtalen din. Noen forsikringsselskaper har spesifikke regler eller unntak når det kommer til slike plattformer, noe som kan påvirke dekningen din. Enkelte selskaper skriver i vilkårene sine at bilforsikringen ikke vil dekke skader som oppstår ved utleie via utleieplatform.

La forsikringsselskapene konkurrere om deg. Sammenlign uforpliktende tilbud fra flere forsikringsselskaper her.

Bilforsikring utlån

Hva er egenandel?

Egenandelen er det beløpet du betaler av egen lomme ved en skade før forsikringen trer i kraft og dekker resten av kostnadene. Denne summen er fastsatt i forsikringsavtalen og varierer avhengig av forsikringstype og selskap. Når du låner bort bilen, og den involveres i et uhell, er det altså denne kostnaden du må dekke selv. Det er viktig å være bevisst på egenandelens størrelse, fordi den kan påvirke både din økonomiske situasjon og beslutningen om å kreve erstatning fra forsikringen.

Få den beste bilforsikringen med Forsikro.no

Å låne ut bilen din kan innebære risiko, men med riktig bilforsikring vil du alltid være dekket. Hos Forsikro.no forstår vi viktigheten av å finne en forsikring som passer deg, uten å tømme lommeboken. Bruk vår tjeneste for å sammenligne tilbud fra forskjellige forsikringsselskap, helt kostnadsfritt. Du velger selv om du takker ja til tilbudet.

Sjekk om du betaler for mye for forsikringene dine her.